Is een infraroodpaneel veilig voor kinderen en huisdieren?

Is een infraroodpaneel veilig?

Als u op zoek bent naar een alternatief voor traditionele verwarmingsmethoden, zijn infraroodpanelen een goede keuze. Ze bieden een veilige en efficiënte manier om een ​​kamer te verwarmen, maar het is belangrijk om een ​​model te kiezen dat aan uw specifieke eisen voldoet. Hier zijn enkele veiligheidskenmerken waar u op moet letten bij een infraroodpaneel: Infraroodverwarming is een elektromagnetische straling die objecten rechtstreeks verwarmt, in plaats van de lucht op te warmen via convectie. Dit betekent dat het niet alleen een veiligere optie is, maar ook een nauwkeurigere warmteverdeling biedt dan een standaardradiator.

In tegenstelling tot gasverwarmingssystemen hebben elektrische infraroodpanelen geen leidingwerk of brandstofopslagfaciliteiten nodig. In plaats daarvan gebruiken ze een stopcontact om stroom te leveren en kunnen ze aan de muur of het plafond worden gemonteerd. Dit maakt ze een veel veiligere optie voor jonge kinderen en huisdieren, omdat ze minder snel in contact komen met hete oppervlakken. Bovendien genereren infraroodpanelen, in tegenstelling tot andere verwarmingsopties, geen schadelijke emissies. Dit maakt ze tot een veel gezonder alternatief voor mensen met astma en allergieën, omdat er dan geen stof in de lucht circuleert. Infraroodstralen zijn ook veel zachter voor de huid dan de warmte die door een traditionele radiator wordt geproduceerd.

infrarood paneel

Als bijkomend voordeel zijn infraroodpanelen stil tijdens gebruik. Dit komt omdat ze geen geluid maken wanneer ze worden geactiveerd, waardoor ze een goede keuze kunnen zijn voor mensen die in rustige gebieden of flatgebouwen wonen. Een ander geweldig kenmerk van infraroodstralers is hun lage energieverbruik. Dit komt omdat ze slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit gebruiken om te kunnen functioneren. Als gevolg hiervan kunnen ze u geld besparen op uw energierekening, vooral wanneer ze worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen en andere hernieuwbare energiebronnen.

Is een infraroodpaneel veilig voor kinderen en huisdieren?

Het enige nadeel van infraroodverwarming is dat deze niet direct warm water kan leveren en dus niet geschikt is als vervanging voor een gasboiler. Het is echter nog steeds een uitstekend alternatief voor degenen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en de energiekosten willen verlagen. Houd er rekening mee dat infraroodpanelen, net als elk verwarmingssysteem, door een gekwalificeerde professional moeten worden geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat ze correct zijn gemonteerd en dat alle elektrische aansluitingen veilig zijn. Bovendien worden ze getest om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de relevante gezondheids- en veiligheidsnormen.

Daarnaast is het belangrijk om een ​​afstand van 30 centimeter aan te houden tussen het paneel en eventuele materialen of voorwerpen in de ruimte. Dit voorkomt onbedoelde brandwonden of oververhitting. Voor nog meer gemoedsrust is het ook de moeite waard om een ​​model te kiezen dat CE- of UKCA-gemarkeerd is en voldoet aan de RoHS-richtlijn. Dit houdt in dat er gecontroleerd is of er geen gevaarlijke stoffen in zitten. Als u overweegt infraroodverwarming te installeren, neem dan contact op met een professionele elektricien die u kan helpen. Zij kunnen u adviseren over het beste model voor uw huis en ervoor zorgen dat het veilig is voor kinderen en huisdieren. Zij kunnen u ook een gratis offerte en installatieservice geven.